Tuesday, April 17, 2012

MCQ on Indian History for All Exams 2012

1. Which Indian statesman used these, magic words, “Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge……” ?
(A) Mohandas Karamchand Gandhi
(B) Sardar Vallabhbhai Patel
(C) Netaji Subhash Chandra Bose
(D) Jawaharlal Nehru
Ans : (D)

2. The organic relationship between the ancient culture of the Indus Valley and Hinduism of today is proved by the worship of—
(A) Pashupati, Indra and the Mother Goddess
(B) Stone, trees and animals
(C) Vishnu and Lakshmi
(D) Siva and Sakti
Ans : (B)

3. The Muslim League advocated a separate Muslim State—
(A) At its birth in 1906
(B) During the Khilafat Movement
(C) In 1930, when it opposed the Civil Disobedience Movement
(D) At the Lahore Session of 1940
Ans : (D)

4. Ranthambhor was—
(A) A Mughal Palace
(B) A Rajput fort
(C) Capital of the Khaljis
(D) A Buddhist pilgrimage centre
Ans : (B)

5. Satyagraha finds expression in—
(A) Sudden Outbursts of Violence
(B) Armed Conflicts
(C) Non-Cooperation
(D) Communal riots
Ans : (C)


6. ‘Quwwat-ul-Islam’ Mosque was built by—
(A) Qutub-ud-din Aibak
(B) Alauddin Khilji
(C) Iltutmish
(D) Mohammad Adilshah
Ans : (A)

7. The Pallavas ruled from—
(A) Kanchipuram
(B) Madurai
(C) Tanjore
(D) Tiruchendur
Ans : (A)

8. Krishnadevaraya maintained friendly relations with the—
(A) French
(B) British
(C) Portuguese
(D) Dutch
Ans : (C)

9. The guerilla warfare was pioneered by—
(A) Aurangzeb
(B) Akbar
(C) Shivaji
(D) Balaji Rao
Ans : (C)

10. Panini was a famous scholar of—
(A) Language and grammar
(B) Ayurveda
(C) Astronomy
(D) Biology
Ans : (A)

11. The Gandhara school of sculpture was a blend of—
(A) Indian and Greek styles
(B) Indian and Persian styles
(C) Purely Indian in origin
(D) Indian and South East Asian style
Ans : (A)

12. Which one of the following languages is used in Tripura ?
(A) Hindi
(B) Mizo
(C) Khasi
(D) Bengali
Ans : (D)

13. Who composed the State Anthem of Assam ?
(A) Lakshminath Bezbaruah
(B) Gopinath Bordoloi
(C) Bhupen Hazarika
(D) Shankar Dev
Ans : (A)

14. What was the original name of the ‘Shaheed Minar’ in Kolkata ?
(A) Victoria Memorial
(B) Ochtorloney Memorial
(C) Hastings Square
(D) Chouranghee
Ans : (B)

15. The East India Company was formed in—
(A) 1600
(B) 1601
(C) 1623
(D) 1595
Ans : (A)

16. Which of the following sites/monuments in India is not on the UNESCO’s list of World Cultural Heritager ?
(A) Tirupathi-Tirumala Temples
(B) Agra Fort
(C) Humayun’s Tomb at Delhi
(D) Keoladeo National Park
Ans : (A)

17. The city of Dhillika (Delhi) was founded by—
(A) Chauhans
(B) Tomaras
(C) Pawaras
(D) Pratiharas
Ans : (B)

18. Prince Elara conquered Ceylon (now Sri Lanka) in the 2nd Century BC. To which Dynasty of the Dravidian rulers did he belong ?
(A) Chera
(B) Chola
(C) Pandya
(D) Pallava
Ans : (B)

19. Which among the following is a folk dance of India ?
(A) Manipuri
(B) Garba
(C) Kathakali
(D) Mohiniattam
Ans : (B)

20. Indian Classical Dance has been popularised abroad by—
(A) Malaika Arora
(B) Gopi Krishna
(C) Uday Shankar
(D) Yamini Krishnamurthy
Ans : (C)

No comments:

Post a Comment